Tragický požár kasína v Brně

 

Ti, kteří tudy chodí denně, si už za tu dlouhou dobu zvykli. Mnozí možná už ale zapomněli, co se tu vlastně stalo a jak tragicky tehdy začal rok 2002 pro brněnské hasiče.

Bylo osmého ledna 2002 po dvacáté hodině a hasičům, sloužícím ten den, zbývalo do konce poměrně klidné služby méně než 11 hodin. Byli mezi nimi i velitel družstva David Kožuský, zkušený hasič, který ke směně přestoupil začátkem roku, a hasič Jaroslav Gargula, který zde pracoval necelé dva roky.

Ve 20:16 hod. byl na operační středisko brněnských hasičů oznámen požár multifunkční budovy a kasina v Brně na ulici Nádražní. Na místo požáru vyjela jako první jednotka z centrální požární stanice Lidická, ve které byli i David Kožuský a Jaroslav Gargula, a jednotka z požární stanice BVV. Po příjezdu na místo zásahu bylo vidět, jak se z objektu valí hustý dým a na terase ve druhém nadzemním podlaží bojuje o život jeden ze zaměstnanců kasina. Během jeho záchrany dostal velitel zásahu David Kožuský informaci, že uvnitř herny se nachází ještě nejméně jeden člověk. Vytvořil proto s Jaroslavem Gargulou průzkumnou skupinu a vydali se do prostoru herny tuto osobu hledat. Přesto, že zde byla nulová viditelnost a panovalo zde obrovské teplo, osobu nalezli a velitel zásahu žádal radiostanicí o pomoc s jejím vyproštěním.

Než však stačili zasahující hasiči svým kamarádům pomoci, došlo k tragédii. Vlivem nepředvídatelného vývoje požáru došlo k náhlému celkovému vzplanutí prostoru herny, které okamžitě usmrtilo velitele zásahu Davida Kožuského. Spolu s ním zemřel i zaměstnanec herny, kterého nalezli.

Jaroslav Gargula se v té chvíli nacházel v sousední chodbě, která byla silně zakouřená. Unikl tak smrtícím plamenům, ty mu však odřízly cestu zpět a také on zde zahynul.

Nadporučík David Kožuský byl in memoriam povýšen do hodnosti kapitána a nadstrážmistr Jaroslav Gargula do hodnosti poručíka. Oba hasiči byli také in memoriam vyznamenáni medailí HZS ČR Za statečnost a Cenou Jihomoravského kra­je.

Památku obou svých kolegů a kamarádů si brněnští hasiči připomínají v den výročí tragédie, vždy osmého ledna. Tento den odpoledne, jako každý rok, položili věnce u hrobů Davida Kožuského a Jaroslava Garguly na hřbitovech v Nebovidech a v Moutnici na Brněnsku. Večer se pak uskutečnil pietní akt před vchodem do vyhořelého objektu v Nádražní ulici v Brně.

Zahynuli dva hasiči – kapitán David Kožuský a poručík Jaroslav Gargula
Památku svých kolegů si brněnští hasiči připomněli pietním aktem u vchodu do vyhořelé budovy. Dvaatřicetiletý David Kožuský a devětadvacetiletý Jaroslav Gargula zemřeli při záchraně života krupiéra kasína během ničivého požáru objektu. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen 8. ledna 2002 ve 20.17 hodin a při jeho likvidaci zasahovalo šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

V době vzniku požáru byli uvnitř objektu dva krupiéři. Jeden z nich před žárem a kouřem s toxickými zplodinami hoření unikl na římsu okna v prvním patře budovy, odkud ho pomocí nastavovacího žebříku zachránili hasiči. Protože druhý krupiér zůstal uvnitř, kapitán David Kožuský jako velitel zásahu a poručík Jaroslav Gargula jako člen jeho družstva ihned zahájili průzkum objektu.

Přes minimální a později nulovou viditelnost v silně zakouřeném prostoru se oběma hasičům krupiéra podařilo najít. Ve chvíli, kdy kpt. Kožuský vysílačkou požádal další zasahující hasiče o vodící lano a pomoc při vyproštění krupiéra, nastal uvnitř výbuch a nenadálé celkové vzplanutí nahromaděných hořlavých zplodin hoření. Oba hasiči i pohřešovaný krupiér zemřeli.

Vyšetřování příčin vzniku požáru prokázalo porušení zákona o požární ochraně třetí osobou, které mělo přímou či nepřímou souvislost s úmrtím obou hasičů. Dvoukřídlové dveře z kasína na galerii, které měly sloužit jako úniková cesta, byly zabedněny dřevotřískovými deskami.

Prostor další únikové cesty na schodišti byl zastavěn deskami herních stolů, dveře na této únikové cestě byly zamčené a bez klíče, který by umožnil jejich otevření. Uskladněnými herními deskami byl navíc zastavěn vnitřní nástěnný hydrant. Požár s největší pravděpodobností způsobily nevyhovující rozvody osvětlovacích těles v podhledech stropu. Všechny zjištěné skutečnosti experti HZS Jihomoravského kraje předali orgánům činným v trestním řízení. Ty však neshledaly žádné zavinění konkrétní osoby a vyšetřování případu opakovaně odložily. S majitelem budovy a také s provozovatelem herny a kasína HZS JmK podle zákona o požární ochraně zahájil správní řízení, jehož výsledkem bylo udělení pokuty oběma subjektům.

Nadporučík David Kožuský byl in memoriam povýšen do hodnosti kapitána a nadstrážmistr Jaroslav Gargula do hodnosti poručíka. Oba hasiči byli také in memoriam vyznamenáni medailí HZS ČR Za statečnost a Cenou Jihomoravského kraje. K uctění památky svých kolegů brněnští hasiči pořádají i Memoriál Davida Kožuského a Jaroslava Garguly Brněnský záchranář.


Brněnští hasiči si včera 8.1.2013 připo­menuli tragickou událost, která se před jedenácti lety stala v budově kasina v Nádražní ulici. 

Položením věnce a zapálením svíček vedle bývalého kasina v Nádražní ulici v Brně včera večer hasiči a příbuzní Davida Kožuského a Jaroslava Garguly uctili jejich památku.

zdroj: www.pozary.cz